ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Zen Center Athens

Kοινότητα ελλήνων ασκητών στο Soto zazen. Έχει ιδρυθεί και εποπτεύεται απο τον μοναχό του Ζεν Κωνσταντίνο, σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Μοναστηράκι. Η σχολή τελεί υπο την καθοδήγηση του Ιάπωνα Ζεν δασκάλου Koten Roshi, που την επισκέπτεται μιά φορά τον χρόνο ενώ μέλη της ταξιδεύουν σε τακτά διαστήματα στην Ιαπωνία για εβδομαδιαία άσκηση (sesshin) στο μοναστήρι Hosshinji. Σημαντικοί ξένοι δάσκαλοι επισκέπτονται και διδάσκουν στον χώρο.

Θεωρούμε την άσκηση αυτή συμπληρωματική στην δική μας πρακτική και όχι ανταγωνιστική δεδομένου ότι, η άσκηση στο zazen είναι μόνο σιωπηλό κάθισμα. Τίποτα άλλο. Ούτε καθοδήγηση, ούτε οραματισμοί, μάντρα, προσευχές, αφιερώσεις, ούτε κάτι άλλο απο αυτά που έχουμε μάθει να εξασκούμε ομαδικά ως λαικοί ασκητές στον Διαμαντένιο δρόμο. Κάθισμα μόνο, για ατελείωτες ώρες, σε απόλυτη σιωπή, χωρίς να επηρεάζεται ο ασκούμενος απο τις εξωτερικές συνθήκες (ήχους, φώτα κλπ) αλλά και την σωματική κούραση που τον καταλαμβάνει σιγά-σιγά. Ατενίζει σιωπηλός το εσωτερικό του σύμπαν και παρατηρεί τα αναδυόμενα, αφήνοντας τα να φεύγουν, χωρίς προσκόληση σε οτιδήποτε. Τόσο απλά αλλά … και τόσο δύσκολα!.

Karma Drubgyu Chokhor Ling -Bodhi Path

Κέντρο της γενεαλογίας Kagyou. Εποπτεύεται απο την δάσκαλο Μαριάντζελα, την πρώτη ελληνίδα γυναίκα Lama του Θιβετιανού βουδισμού. Τελεί υπο την αιγίδα του 17ου Karmapa Trinley Thaye Dorje.

Διαμαντένιος Δρόμος

Kέντρο της γενεαλογίας Kagyou με προιστορία πολλών δεκαετιών στην Ελλάδα και σημαντικό έργο. Ιδρυθέν απο τον διάσημο Δάσκαλο Ole Nydhal, τελεί και αυτό υπο την αιγίδα του 17ου Karmapa Trinley Thaye Dorje.

Κοινότητα Σάμπαλα

Το Κέντρο αυτό ακολουθεί την πρακτική που διαμόρφωσε ο Δασκάλος Chogyam Trungpa (1939-1987) και ονομάζεται μέθοδος Shambhala. Θιβετιανή διαλογιστική πρακτική, αναμεμιγμένη με παράλληλη δραστηριότητα σε κάποια καλλιτεχνική έκφραση.